Παρουσίαση Φίλιππας Gastronomy

..., η προετοιμασία του δείπνου είχε κιόλας αρχίσει και η Φρανσουάζ προστάζοντας τις δυνάμεις της φύσης που είχαν γίνει βοηθοί της, όπως στα παραμύθια όπου οι γίγαντες προσλαμβάνονται σαν μάγειροι, σκάλιζε τα κάρβουνα, έβαζε στον ατμό τις πατάτες για να βράσουν κι έψηνε στη φωτιά ακριβώς όσο έπρεπε, γαστρονομικά αριστουργήματα ετοιμασμένα πρώτα σε κάθε είδους πήλινα δοχεία, απ' τις μεγάλες χύτρες, τις μαρμίτες, τα τσουκάλια, τις ψαριέρες, ως τις γαβάθες για το κυνήγι, τις φόρμες για τα γλυκά και τα μικρά δοχεία της κρέμας, κι ακόμα σε μιαν ολόκληρη σειρά από κατσαρόλες σ' όλα τα μεγέθη.
Σταματούσα για να δω πάνω στο τραπέζι όπου η παραμαγείρισσα τα είχε μόλις ξεφλουδίσει, μπιζέλια αραδιασμένα και μετρημένα στη σειρά σαν πράσινες μπίλλιες σ' ένα παιχνίδι, αλλά στεκόμουν γεμάτος θαυμασμό μπροστά στα σπαράγγια που έχουν χρώμα θαλασσί και ροζ και η μυτερή άκρη τους, με λεπτότατες πινελιές μωβ και γαλάζιες, ξεθωριάζει ανεπαίσθητα ως τη ρίζα τους -λερωμένη ακόμα από το χώμα του φυτού- με ιριδισμούς που δεν είναι γήινοι. Είχα την εντύπωση πως οι ουράνιες αυτές αποχρώσεις πρόδιδαν τα γλυκύτατα πλάσματα που, διασκεδάζοντας, είχαν μεταμορφωθεί σε λαχανικά και που, κάτω από τη μεταμφίεση της σφιχτής και γευστικής τους σάρκας, άφηναν να διαφανεί, σ' αυτά τα χρώματα που γεννιούνται με τη χαραυγή, σ' αυτές τις απόπειρες ουράνιου τόξου, σ' αυτό το σβήσιμο της γαλανής βραδιάς, η πολύτιμη ουσία που την αναγνώρισα και πάλι, όταν όλη τη νύχτα μετά το δείπνο, όπου είχα φάει σπαράγγια, τα πλάσματα τούτα έπαιζαν τις ποιοτικές και άσεμνες φράσεις τους, όπως σε παραμύθι του Σαίξπηρ, μετατρέποντας το δοχείο μου σε βάζο με αρώματα.

Μ' αυτό τον γοητευτικό τρόπο, ο Marcel Proust, ένας από τους πιο αγαπημένους μου συγγραφείς, μου έδωσε πριν από χρόνια μια εικόνα του μαγικού κόσμου όπου η τροφή, ξεπερνώντας τον πρακτικό της ρόλο, όχι μόνον συντηρεί, αλλά πάνω απ' όλα μετατρέπεται σε ευφρόσυνο όργανο μνήμης, τρέφοντας - προς δική μας απόλαυση - και την Τέχνη.

Φίλιππας Gastronomy Ιωάννινα

Άλλοι θα έχουν να πουν το ίδιο για τις ομηρικές απεικονίσεις των παλατιών του Αλκινόου και της σπηλιάς της Καλυψούς ή τις λεπτομερείς περιγραφές των συμποσίων των θεών. Και ξέρω πως όλοι λίγο ως πολύ διαβάζοντας τον Balzac, τον Guy de Maupassant, τη Jane Austin και τη George Elliot, τον Τennesee Williams και τον Ernest Hemingway, τον Liev Nikoláievich Tolstói ή τον Fyodor Mikhailovich Dostoevsky, έχουμε μεταφερθεί με το όχημα της Τέχνης σε βασιλικά τραπέζια, αλλά και σε λαϊκά μαγειρεία, από τη μια άκρη του χρόνου και του κόσμου μέχρι την άλλη.

Ομολογείστε πόσες συναρπαστικές σελίδες λογοτεχνίας δεν έχουν γαργαλίσει τα ρουθούνια και τον ουρανίσκο σας! Γιατί, ακριβώς αυτή είναι η δύναμη της Τέχνης: να ανοίγει μέσα στον άνθρωπο την πύλη του αισθητικού κόσμου, τον οποίο έπειτα ο κάθε ένας ξεχωριστά οικοδομεί και οικίζει με ό,τι πιο εκλεκτό αντλεί από την εμπειρία της ζωής.

Και πόσο κοντά σ' αυτόν τον τόπο ανάπαυσης και αναψυχής, στον τόπο των αποδράσεων εντός μας, όπου χαλαρώνουμε, απόλυτα ελεύθεροι και δημιουργικοί, είναι οι στιγμές του φαγητού.

Με αυτές τις αισθητικές αντιλήψεις, τη σύζευξη Τέχνης και γαστρονομίας, δημιουργήσαμε το Φίλιππας Gastronomy.

Άλλωστε, σ' έναν τέτοιο χώρο, δεν συντελείται απλώς και μόνον η ιδιωτική απόλαυση του φαγητού, αλλά, με πρόσχημα την ιεροτελεστία της γεύσης, δράττεται ο καθένας μας μιας ευκαιρίας για να ασκηθεί και στην τέχνη της συνεύρεσης. Και σ' αυτό, βέβαια, όλοι ξέρουμε πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας. Και ήταν ακριβώς αυτό το συναίσθημα διάχυτης ηδονής, που θα κατατίθεται σαν προστιθέμενη αξία στην προσωπική ευχαρίστηση του καθενός χωριστά, που αποτέλεσε για την ψυχή της εσωτερικής διακόσμησης, Ιωάννη Λιάσκα και τους συνεργάτες του, το ζητούμενο για τη διαμόρφωση του χώρου.

Με αυτή τη λογική και την αισθητική επιλέχθηκε και κάθε τι που σχετίζεται με το Φίλιππας, από τα άψυχα μέχρι τα έμψυχα. Δεν θα σας μιλήσω για τα εργαλεία, τα σερβίτσια και τα αξεσουάρ μας. Δεν θα επιχειρήσω εδώ να προκαταλάβω τη γνώμη σας για τους συνεργάτες και ανθρώπους μας στην υπηρεσία σας. Δε θα σας πω ότι το Φίλιππας είναι το εστιατόριο των ξεχωριστών στιγμών, όπου καθισμένοι αναπαυτικά θα απολαμβάνουμε την πιο εκλεκτή περιποίηση, ταξιδεύοντας στο μαγικό μουσικό σύμπαν του Ravin.

Θα σας πω μόνον ότι το όραμα μας, είναι να προσφέρει με τον πιο εκλεπτυσμένο και εκλεκτικό τρόπο μοναδικές ευφρόσυνες στιγμές απόλαυσης, στιγμές άξιες πολλών επαναλήψεων, ανατρέποντας την καθημερινότητα και επισφραγίζοντας τη ζωή μας με το διεγερτικό άρωμά τους.

Βρείτε μας στο facebook:

Γράψτε μια κριτική στο tripadvisor:

Γνωρίστε μας

Tο όραμα μας, είναι να προσφέρουμε με τον πιο εκλεπτυσμένο και εκλεκτικό τρόπο μοναδικές ευφρόσυνες στιγμές απόλαυσης, στιγμές άξιες πολλών επαναλήψεων, ανατρέποντας την καθημερινότητα και επισφραγίζοντας τη ζωή μας με το διεγερτικό άρωμά τους.

Επικοινωνήστε

Στρατάρχου Παπάγου 6
Ιωάννινα, 45445
26510 75101
info@gastronomy.com.gr